ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI I POMARAŃCZY

11:08

   Gęsta, aksamitna, rozgrzewająca. Taka jest właśnie zupa dyniowa. Idealna na jesienne dni, skutecznie poprawia morale, gdy za oknem niekoniecznie mamy złotą jesień. Ma bardzo mało kalorii, jest lekkostrawna i bardzo sycąca. Połączenie chilli i soku z pomarańczy tworzy ciekawy wielowymiarowy smak, a dodatek w postaci rozdrobnionych orzeszków ziemnych jest ciekawym doznaniem dla podniebienia.








ZUPA Z DYNI I POMARAŃCZY

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 duża marchewka
  • 300 ml bulionu
  • garść orzeszków ziemnych bez łupinek
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • szczypta soli



Przygotowanie  (ok.45min):
  1. Dynie i marchewkę obieramy ze skórki. Z dyni wybieramy nasiona. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Kawałki dyni i marchewki wrzucamy do gotującego się bulionu (warzywa nie tracą wtedy koloru), gotujemy do miękkości.
  3. Blendujemy ugotowane warzywa.
  4. Doprawiamy solą, dodajemy chilli (pamiętajmy, że chilli wydobywa swój smak wraz z temperaturą, więc nie można przesadzić z jego ilością).
  5. Połówkę pomarańczy wyciskamy, sok dodajemy do zupy. Mieszamy.
  6. Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy odrobinę śmietany i posypujemy wcześniej rozdrobnionymi orzeszkami.

You Might Also Like

0 komentarze

przepisy.pl

zBlogowani

zBLOGowani.pl