ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI I POMARAŃCZY
11:08 Gęsta, aksamitna, rozgrzewająca. Taka jest właśnie zupa dyniowa. Idealna na jesienne dni, skutecznie poprawia morale, gdy za oknem niekoniecznie mamy złotą jesień. Ma bardzo mało kalorii, jest lekkostrawna i bardzo sycąca. Połączenie chilli i soku z pomarańczy tworzy ciekawy wielowymiarowy smak, a dodatek w postaci rozdrobnionych orzeszków ziemnych jest ciekawym doznaniem dla podniebienia.
- 1 kg dyni
- 1 duża marchewka
- 300 ml bulionu
- garść orzeszków ziemnych bez łupinek
- szczypta chilli
- 2 łyżki śmietany 12%
- szczypta soli
- Dynie i marchewkę obieramy ze skórki. Z dyni wybieramy nasiona. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
- Kawałki dyni i marchewki wrzucamy do gotującego się bulionu (warzywa nie tracą wtedy koloru), gotujemy do miękkości.
- Blendujemy ugotowane warzywa.
- Doprawiamy solą, dodajemy chilli (pamiętajmy, że chilli wydobywa swój smak wraz z temperaturą, więc nie można przesadzić z jego ilością).
- Połówkę pomarańczy wyciskamy, sok dodajemy do zupy. Mieszamy.
- Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy odrobinę śmietany i posypujemy wcześniej rozdrobnionymi orzeszkami.

0 komentarze