ZUPA GRZECHU WARTA!

00:22

Okres wiosny i lata to najbardziej wyczekiwany czas w ciągu roku. Nie tylko ze względu na piękną pogodę za oknem. To czas sezonowych, świeżych warzyw i owoców. Są zarówno tańsze, jak i smaczniejsze oraz dostarczają Nam maksymalną dawkę witamin.

Jednym z moich ulubionych warzyw są szparagi. Sezon na te zmysłowe warzywa w pełni! Białe czy zielone- nieważne jakie, ale wykorzystajmy je koniecznie, gdyż sezon na nie jest krótki. Warto się śpieszyć, gdyż lista ich zalet jest naprawdę spora :)




KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW Z GRZANKAMI

Krem z białych szparagów to zdecydowanie zupa, która króluje wśród kremów na Naszych stołach. Trzeba jednak poświęcić troszkę czasu na jego przygotowanie, gdyż źle przyrządzony krem nie jest przyjemny w jedzeniu.



Składniki:
  • pęczek białych szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 6 szklanek bulionu(warzywny lub na mięsny)
  • pół pęczka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • gałka muszkatołowa
  • grznki na maśle (opcjonalnie)


Przygotowanie:

  1. Szparagi oczyścić(!), usunąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na kawałki 2-3 cm, główki szparagów odstawić na później. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Do zagotowanego bulionu wrzucić szparagi i ziemniaki. Gotować aż zmiękną.
  3. W międzyczasie zrobić grzanki-kromki chleba pokroić w kostkę i przypiec na patelni z masłem.
  4. Na parze ugotować "główki" szparagów.
  5. Ugotowane warzywa w bulionie zblendować.
  6. Do kremu dodać przyprawy i cukier(świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa doda przyjemnego aromatu).
  7. Krem przelać do misek, dodać ugotowane na parze główki szparagów, grzanki, posypać posiekaną pietruszką.

                                                                      Smacznego !







You Might Also Like

0 komentarze

przepisy.pl

zBlogowani

zBLOGowani.pl