ZUPA GRZECHU WARTA!
00:22Okres wiosny i lata to najbardziej wyczekiwany czas w ciągu roku. Nie tylko ze względu na piękną pogodę za oknem. To czas sezonowych, świeżych warzyw i owoców. Są zarówno tańsze, jak i smaczniejsze oraz dostarczają Nam maksymalną dawkę witamin.
Jednym z moich ulubionych warzyw są szparagi. Sezon na te zmysłowe warzywa w pełni! Białe czy zielone- nieważne jakie, ale wykorzystajmy je koniecznie, gdyż sezon na nie jest krótki. Warto się śpieszyć, gdyż lista ich zalet jest naprawdę spora :)
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW Z GRZANKAMI
Krem z białych szparagów to zdecydowanie zupa, która króluje wśród kremów na Naszych stołach. Trzeba jednak poświęcić troszkę czasu na jego przygotowanie, gdyż źle przyrządzony krem nie jest przyjemny w jedzeniu.
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- 2 ziemniaki
- 6 szklanek bulionu(warzywny lub na mięsny)
- pół pęczka pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- gałka muszkatołowa
- grznki na maśle (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Szparagi oczyścić(!), usunąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na kawałki 2-3 cm, główki szparagów odstawić na później. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Do zagotowanego bulionu wrzucić szparagi i ziemniaki. Gotować aż zmiękną.
- W międzyczasie zrobić grzanki-kromki chleba pokroić w kostkę i przypiec na patelni z masłem.
- Na parze ugotować "główki" szparagów.
- Ugotowane warzywa w bulionie zblendować.
- Do kremu dodać przyprawy i cukier(świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa doda przyjemnego aromatu).
- Krem przelać do misek, dodać ugotowane na parze główki szparagów, grzanki, posypać posiekaną pietruszką.
Smacznego !
0 komentarze