WYTRAWNA SŁODYCZ

03:10

      Na świeży chlebek, do naleśników, do ciasteczek lub pączków - dżemy, marmolady i konfitury, bo o nich mowa...kto ich nie kocha? Idąc do sklepu, nie wiadomo, które wybrać, bo smaków jest całe mnóstwo. Prawdziwy zawrót głowy. Domowe przetwory? Sorry Winnetou, ale choć są pyszne i zdrowe, to ich zrobienie zajmuje zbyt wiele czasu. I tu wkraczam ja ze swoim przepisem na pyszną konfiturę. Choć dodaję do niej cukier wcale nie jest taka słodka...a wszystko dzięki połączeniu z octem winnym i curry. Myślicie pewnie, że zwariowałam- konfitura z octem? nie może być. A jednak! Przedstawiam konfiturę z pomidorów, która idealnie nadaje się do wszelkich ryb, delikatnych wędlin i jest genialna na kanapki.
Wszystkich, którzy lubią konfitury, nietypowe połączenia oraz tych, których może zaciekawiłam-zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.





KONFITURA Z POMIDORÓW Z CURRY


Składniki:



  • 1 kg pomidorów 
  • 2 małe cebule
  • 1 mandarynka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz, sól
  • ziele angielskie
  • curry

Sposób przygotowania:



  1. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kostkę 1x1cm, cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Na głęboką patelnie lub garnek(koniecznie zimny) wsypujemy cukier i podgrzewamy do uzyskania karmelu. Wrzucamy cebulę i ziele angielskie, mieszamy.
  3. Dodajemy pomidory, łyżkę curry i zalewamy octem. 
  4. Kroimy mandarynkę(bez skórki) na kawałeczki i dodajemy do garnka.Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się nie rozpadną-do pożądanej konsystencji.
  5. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku.
  6. Przekładamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.
  7. Po ostygnięciu słoików możemy włożyć je do lodówki.




You Might Also Like

0 komentarze

przepisy.pl

zBlogowani

zBLOGowani.pl