WYTRAWNA SŁODYCZ
03:10 Na świeży chlebek, do naleśników, do ciasteczek lub pączków - dżemy, marmolady i konfitury, bo o nich mowa...kto ich nie kocha? Idąc do sklepu, nie wiadomo, które wybrać, bo smaków jest całe mnóstwo. Prawdziwy zawrót głowy. Domowe przetwory? Sorry Winnetou, ale choć są pyszne i zdrowe, to ich zrobienie zajmuje zbyt wiele czasu. I tu wkraczam ja ze swoim przepisem na pyszną konfiturę. Choć dodaję do niej cukier wcale nie jest taka słodka...a wszystko dzięki połączeniu z octem winnym i curry. Myślicie pewnie, że zwariowałam- konfitura z octem? nie może być. A jednak! Przedstawiam konfiturę z pomidorów, która idealnie nadaje się do wszelkich ryb, delikatnych wędlin i jest genialna na kanapki.
Wszystkich, którzy lubią konfitury, nietypowe połączenia oraz tych, których może zaciekawiłam-zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
KONFITURA Z POMIDORÓW Z CURRY
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 małe cebule
- 1 mandarynka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz, sól
- ziele angielskie
- curry
Sposób przygotowania:
- Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kostkę 1x1cm, cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Na głęboką patelnie lub garnek(koniecznie zimny) wsypujemy cukier i podgrzewamy do uzyskania karmelu. Wrzucamy cebulę i ziele angielskie, mieszamy.
- Dodajemy pomidory, łyżkę curry i zalewamy octem.
- Kroimy mandarynkę(bez skórki) na kawałeczki i dodajemy do garnka.Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się nie rozpadną-do pożądanej konsystencji.
- Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku.
- Przekładamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.
- Po ostygnięciu słoików możemy włożyć je do lodówki.
0 komentarze