SYCĄCE CIASTO ZIEMNIACZANE

02:33

    Wszystkie podróże kształcą i wnoszą w Nasze życie coś nowego. Ja z każdej podróży wracam pełna inspiracji na nowe potrawy, otwarta na nieznane smaki. Zawsze pozytywnie naładowana energią z odwiedzanych wcześniej miejsc. I tak też było tym razem, po powrocie ze słonecznej Hiszpanii. Chociaż powrót do rzeczywistości był ciężki, przede wszystkim ze względu na temperaturę, to głowa była pełna różnych pomysłów, które tylko rwały się żeby je zrealizować.

Jedno z pierwszych kuchennych przedsięwzięć, które wprowadziłam do życia po wakacjach zadziwia swoją prostotą, zarówno w przygotowaniu, jak i w składnikach, z których je zrobiłam. Ciasto ziemniaczane, bo o nim mowa, jest zainspirowane hiszpańskim Pastel de Carne, lecz nie tym z Murcji w formie ciastka, a tym które jest znane w pozostałych częściach Hiszpanii. Jest to dziecinne połączenie gniecionych ziemniaków oraz mięsa mielonego. Jasna sprawa, że poszłam o krok dalej i musiałam, jak to ja, coś udziwnić i dodać od siebie :) Dodałam paprykę, przecier pomidorowy, ogórka kiszonego i cukinie. Skromnie mówiąc, niesłychanie dobre połączenie-zobaczcie co z tego wyszło!



               



CIASTO ZIEMNIACZANE Z NIESPODZIANKĄ


Składniki:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego)
  • cukinia
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 cebule
  • papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • chlust mleka
  • chlust śmietanki 30%
  • 2 plastry żółtego sera (użyłam goudy)
  • tarty ser do posypania zapiekanki(użyłam goudy i parmezanu)
  • olej rzepakowy
  • przecier pomidorowy, 5 łyżek (płynny)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 duże łyżki bułki tartej
  • sól 
  • pieprz



Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, termoobieg z górną grzałką.

2. Cebule, czosnek i paprykę kroimy na drobne kawałki.

3. Podsmażamy na oleju cebulę i czosnek przez ok. 2-3 min, następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem. 
4. W czasie gdy smaży się mięso na patelni, gnieciemy ugotowane ziemniaki na gładką masę, dodajemy mleka, śmietanki, odrobinę soli, gałkę muszkatołową oraz bułkę tartą. Mieszamy ponownie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

5. Do usmażonego mięsa dodajemy wcześniej pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy mieszamy. Na tarce o dużych oczkach, trzemy ogórka kiszonego oraz cukinię. 

6. Połowę masy ziemniaczanej przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyrównujemy na całej szerokości. To samo robimy z mięsem mielonym, potartym ogórkiem oraz cukinią. 

7. Na ułożone warstwy kładziemy plastry sera i ponownie nakładamy masę ziemniaczaną.

8. Posypujemy startym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, piekąc do momentu aż ser pięknie się rozpuści i zarumieni.

Enjoy!!!



You Might Also Like

0 komentarze

przepisy.pl

zBlogowani

zBLOGowani.pl