BAKŁAŻANY PO GRUZIŃSKU
09:39 Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo często przed przygotowaniem jakiejkolwiek uroczystości mam dylemat co do imprezowego menu ;) za każdym razem staram się zaskoczyć gości czymś nowym, odkryć przed nimi nieznane dotąd smaki.
Ostatnio, organizując przyjęcie urodzinowe, na fantastyczną przekąskę natknęła się moja przyjaciółka i postanowiłam podkraść pomysł. Bakłażany po gruzińsku- jedna z najpopularniejszych przekąsek gruzińskich. Jej przygotowanie może wydawać się czasochłonne, lecz nic bardziej mylnego! Nie obejrzysz się, a już będą znikać z talerza :)
- 1 duży bakłażan
- szklanka orzechów(ja wybrałam włoskie)
- 1/4 szklanka wody
- łyżka majonezu
- szczypta chilli
- sól do smaku
- 2-3 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- pół granatu
- olej do smażenia
- Przy pomocy ostrego noża, pokroić bakłażany na plastry o grubości 2-3 milimetrów.
- Plastry oprószyć solą, odstawić na 3 minuty,następnie osuszyć ręcznikiem- zabieg ten ogranicza wchłanianie tłuszczu przez bakłażany.
- Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć plastry bakłażana z dwóch stron. Gotowe plastry położyć na ręcznikach kuchennych, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
- W międzyczasie gdy bakłażany stygną. zmiksować szklankę orzechów z ząbkami czosnku, stopniowo dolewając wody. Dodać majonez i przyprawić powstałą masę.
- Na każdego usmażonego bakłażana nałożyć łyżkę powstałej masy i zawinąć w rulonik.
- Ułożyć na talerzu i posypać duuuuużą ilością pestek granatu.
- Uważajcie żeby nie próbować ich przed podaniem....grozi zjedzeniem wszystkich :D
0 komentarze