BAKŁAŻANY PO GRUZIŃSKU

09:39

      Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo często przed przygotowaniem jakiejkolwiek uroczystości mam dylemat co do imprezowego menu ;) za każdym razem staram się zaskoczyć gości czymś nowym, odkryć przed nimi nieznane dotąd smaki.
Ostatnio, organizując przyjęcie urodzinowe, na fantastyczną przekąskę natknęła się moja przyjaciółka i postanowiłam podkraść pomysł. Bakłażany po gruzińsku- jedna z najpopularniejszych przekąsek gruzińskich. Jej przygotowanie może wydawać się czasochłonne, lecz nic bardziej mylnego! Nie obejrzysz się, a już będą znikać z talerza :)







Składniki :
  • 1 duży bakłażan
  • szklanka orzechów(ja wybrałam włoskie)
  • 1/4 szklanka wody
  • łyżka majonezu
  • szczypta chilli
  • sól do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • pół granatu
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
  1. Przy pomocy ostrego noża, pokroić bakłażany na plastry o grubości 2-3 milimetrów.
  2. Plastry oprószyć solą, odstawić na 3 minuty,następnie osuszyć ręcznikiem- zabieg ten ogranicza wchłanianie tłuszczu przez bakłażany.
  3. Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć plastry bakłażana z dwóch stron. Gotowe plastry położyć na ręcznikach kuchennych, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
  4. W międzyczasie gdy bakłażany stygną. zmiksować szklankę orzechów z ząbkami czosnku, stopniowo dolewając wody. Dodać majonez i przyprawić powstałą masę.
  5. Na każdego usmażonego bakłażana nałożyć łyżkę powstałej masy i zawinąć w rulonik.
  6. Ułożyć na talerzu i posypać duuuuużą ilością pestek granatu.
  7. Uważajcie żeby nie próbować ich przed podaniem....grozi zjedzeniem wszystkich :D



You Might Also Like

0 komentarze

przepisy.pl

zBlogowani

zBLOGowani.pl