­
­

ZAKWAS BURACZANY- OSTATNI DZWONEK !

23:59

Piękny burgundowy kolor, niesamowity zapach i niepowtarzalny wyrazisty słodkawo-kwaskowy smak to cechy charakterystyczne zakwasu buraczanego. Nasi dziadkowie robili go nie tylko jako podstawę do wigilijnego barszczu, ale jako napój wzmacniający odporność -to naturalny probiotyk. Jak wszystkie kiszonki jest dla Nas niezastąpiony!

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie barszczu wigilijnego bez zakwasu z buraków, dzisiaj jest ostatni dzwonek na jego przygotowanie!
To jak? Robimy? Do dzieła, to bardzo proste i zajmuje maksymalnie 10minut:)



Składniki:
•1,5 kg buraków
•2 główki czosnku
•2-4listki laurowe
•parę ziarenek ziela angielskiego
•solanka (na 1litr wody, jedna łyżeczka     soli)
•kromka razowego chleba


Przygotowanie:
1. Buraki cieniutko obrać i pokroić na plasterki lub mniejsze kawałki.
2. Obrane buraki wrzucić do słoików(chyba, że ktoś posiada kamionkę to jeszcze lepiej) dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku i przyprawy.
3. Buraki zalać letnią solanką, tak aby je całkowicie przykryła. 
4. Do słoików włożyć po małej kromce razowego chleba(przyspiesza proces fermentacji). Słoiki przykryć gazą lub oddychającą ściereczką i przełożyć je do najcieplejszego miejsca w domu- blisko kaloryfera lub pieca i czekać.

W trakcie jak zakwas się robi, na powierzchni tworzy się pianka (aczkolwiek nie zawsze), nie przyjmujcie się tym. Dopóki nie ma pleśni na powierzchni wszystko jest w jak najlepszym porządku :)

Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach, ja jednak lubię go przetrzymać w słoikach do 7 dni.
Następnie zlewamy zakwas do butelek i możemy go trzymać w lodówce do około miesiąca :)
Zakwas dodajemy do barszczu wigilijnego lub pijemy jako napój zdrowotny:)
Smacznego!






You Might Also Like

0 komentarze

przepisy.pl

zBlogowani

zBLOGowani.pl